Ursprung och anknytning

Under min professionella gärning som psykolog, sexolog, psykoterapeut och handledare både i offentlig och privat verksamhet har jag mött klienter som utmanat sitt lidande och lyckats med att förbättra sin livskvalitet. Jag har också mött passionerade och ambitiösa yrkesutövare som tillsammans med klienterna lyckats åstadkomma glädjande behandlingsresultat. Ofta har dessa framgångar åstadkommits trots de organisatoriska svårigheter som finns i den offentliga vården och ensamheten i den privata behandlarens terapirum. 

De senaste fyra åren har jag arbetat på Institutet för psykoterapi som grundades år 1971. Institutet är en grupp med fristående erfarna behandlare som verkar på Stockholms äldsta privata psykoterapimottagning. Det har varit en lärorik tid. 

När det blev dags för institutets ekonomiska förening att lösas upp, och för generationsskiftet på mottagningen att påbörjas, gavs jag möjligheten att tillsammans med några passionerade terapeuter skapa Emotivum. Vi har alla samma vision och ambition – en modern och tillgänglig psykoterapimottagning i Stockholm som baseras på psykoterapins traditionella omsorg om klienterna.

Vi arbetar som ett team och kan erbjuda det mesta till våra klienter under ett och samma tak. Hos oss finns yngre och äldre, psykologer, psykoterapeuter och sexologer. På Emotivum har vi behandlare för de flesta erkända terapiformer med målet att erbjuda dig det som är mest hjälpsamt, och vi är alltid på din sida. 

Vi har plats för fler klienter som besöker oss fysiskt eller som vi möter digitalt. Vi vill också gärna välkomna fler passionerade yrkesutövare hos oss på Emotivum. Här finns inga politikerstyrda beslut, regionala processkartor eller chefer långt ifrån verksamheten. Här finns bara engagerade, kompetenta och personliga behandlare som gör allt vi kan för våra klienter. Välkommen att skicka in din ansökan till applications@emotivum.se

Maria Carola Bure
Legitimerad psykolog, auktoriserad specialist i klinisk sexologi, legitimerad psykoterapeut och certifierad handledare

In memoriam

Maria gick hastigt bort 8 juni 2022 efter en tids sjukdom. Våra tankar och vår medkänsla går till hennes tre söner som varit så viktiga för henne. Maria var en modig, klok och livfull person med oerhört stort värde för sina klienter, oss medarbetare och sina adepter i handledning. Hon lämnar ett stort tomrum efter sig och vi saknar och sörjer Maria mycket.

Våra gemensamma utgångspunkter på Emotivum

När vi lägger ihop alla de behandlingsformer och terapeutiska metoder som vi behandlare på Emotivum har erfarenhet av, och utbildning inom, så blir listan lång. Vi arbetar integrativt vilket betyder att vi väljer angreppssätt utifrån klientens behov och upplevelser. Hos oss på Emotivum finns några perspektiv som vi alla har gemensamt i vårt arbete. 

image.jpg

Anknytningsperspektiv

Anknytningsteorin utvecklades från och med 1950-talet, men har fått allt större utrymme på senare tid. Med anknytning avses hur vi tidigt i livet lärde oss att relatera till de människor som tog hand om oss, och att detta skapar mönster i vårt sätt att vara och känna oss i relationer – även senare i livet. På så vis är anknytningen en viktig pusselbit när det kommer till att förstå en person, och vilka svårigheter den har. Den anknytning vi har förvärvat i samspelet med våra vårdnadsfigurer tenderar att överföras i relationen till våra egna barn – om vi inte arbetar med den förstås. I en psykoterapi är behandlarens kunskap om anknytning också nödvändig för att viktiga utvecklingsområden ska adresseras i behandlingen. Vår anknytningskompetens är också viktig när du önskar hjälp med föräldraskapsfrågor, familje- eller parterapi.

Relationellt perspektiv

På Emotivum är det relationella perspektivet alltid en faktor. Den relationella hållningen är dels sprungen ur anknytningsteorin, men också ur övertygelsen om att relationer här och nu är viktiga och läkande. På Emotivum verkar vi för kontinuitet i vården, få behandlarbyten och goda matchningar mellan klient och terapeut. Det relationella perspektivet bygger också på vetskapen om att psykiskt lidande på något vis alltid härrör från och gestaltar sig i relationer till andra människor – därför är det oundgängligt. 

Sexualitet som perspektiv

Att uppleva god sexuell hälsa innebär att man känner fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till alla aspekter av sexualitet och reproduktion, inte bara när man slipper  förlust, sjukdom, dysfunktion eller skada. Ett positivt förhållningssätt till sexualiteten bekräftar den roll njutbara sexuella relationer, förtroende och kommunikation har för självkänsla och allmänt välbefinnande (variant på Guttmacher-Lancet-kommissionens definition). På Emotivum kan vi, och har vi vana att, tala om sexualitetens alla former och uttryck. Det handlar alltså inte bara om att behandla det oönskade i sexualiteten, utan att också kunna hitta glädje och njutning i den sexuella tillvaron.

Common factors  för psykoterapi

Inom psykoterapiforskningen har frågan om vad det är som är verksamt i psykoterapi länge debatterats. Vissa forskare har haft ståndpunkten att det är den specifika psykoterapeutiska metoden som driver förändring, och att det är specifika ingredienser i en viss behandlingsform som gör den verksam för ett specifikt tillstånd. Denna terapeutiska modell kallas för den medicinska modellen. 

Andra forskare har tvärtom menat att det inte finns några viktiga specifika ingredienser som driver förändring, utan att det är de faktorer som olika metoder har gemensamt som är nyckeln. De gemensamma faktorerna som brukar omnämnas är terapeutisk allians, en gemensam struktur för behandling, att terapeuten har tilltro till sin behandling och att klienten har tilltro till terapeuten. Detta kallas för den kontextuella modellen. 

Forskare inom psykoterapifältet verkar på senare tid ha blivit allt mindre polariserande i debatten om det är metodspecifika eller gemensamma faktorer som är mest verksamma. De flesta verkar överens om att terapeutisk läkning finns att finna någonstans i spänningsfältet mellan synsätten. Att de olika modellerna närmat sig varandra i forskningen verkar dock inte reflekteras i den kliniska verkligheten, åtminstone inte i Sverige. 

Idag präglas psykiatrin och vården i Sverige i hög utsträckning av ett likriktat medicinskt tänkande när det kommer till psykiskt lidande. Vi på Emotivum har erfarenhet av att detta inte är hjälpsamt för alla klienter, utan tvärtom ibland till och med kan försvåra för klienten. Vi vill erbjuda ett komplement till den medicinska modellen, och arbetar kontextuellt – med relationen i fokus, och med flera olika professioner representerade på vår mottagning.

Salutogent perspektiv 

På Emotivum arbetar vi hälsofrämjande med att förstärka det friska och fungerande i varje klient och i varje klients värld. Perspektivet är det motsatta till att arbeta med diagnosen och det som inte fungerar eller är fel. 

Kintsugi —
Japans antika konst att fullända skadad keramik är förankrat i en östlig filosofi om skönheten i förädling. Vi tror att det kan hjälpa oss att acceptera våra brister .

Kintsugi och vår vision för psykoterapi

När vi sådde fröet till det som kom att bli Emotivum funderade vi mycket på om vi kunde hitta ett sätt att summera och gestalta hur vi vill att det ska bli för våra klienter. Det är ett arbete vi ofta återvänder till när vi talar om hur vi kan göra mer tillsammans med våra klienter, således är det en pågående process. Just nu är våra tankar kring vår vision inspirerade av Kintsugi.

Du undrar troligen vad Kintsugi är?

Kintsugi är den japanska konsten att reparera skadade keramikföremål med guld. Efter reparationen är godset starkare och vackrare än originalet. Varje liten skada eller skärva är unik, och istället för att försöka återställa det skadade godset, lyfter kintsugitekniken fram ärren som en del av föremålets själ. På Emotivum använder vi denna konstform som en metafor för det psykologiska läkandet vi önskar våra klienter.