Att sörja

Att sörja är en naturlig men smärtsam reaktion på förlust och en del av livet. Därför ska sorgen inte botas eller behandlas. Sorg är en svår men nödvändig smärta. Det viktiga är att du tillåter dig själv att sörja; att känna det du känner och tänka det du tänker. I närtid när en signifikant annan har dött är det ofta många konkreta saker som ska lösas. Många kan uppleva den första tiden efter dödsfallet som en dimma. Vanligen fördjupas sorgen efter några månader. Det är viktigt att komma ihåg att en naturlig sorgprocess kan variera och se olika ut för olika personer. I vissa fall släpper sorgen inte taget och blir komplicerad eller fastnar. Normal och komplicerad sorg kan ses som två motsatta hållpunkter på ett kontinuum.

När sorgen blir komplicerad

En komplicerad sorg kan vara en sorg som är intensivt ihållande och kronisk över tid eller en sorg som undviks helt och hållet av rädsla för att möta sorgens nödvändiga smärta. Tecken på en komplicerad sorg kan t.ex. vara att man inte upplever någon förändring i sin intensiva längtan efter den som dött, längtan efter att själv få återförenas med den döde, känslor av avstängdhet/tomhet/meningslöshet, att man plågas av starka skuldkänslor, undvikande av samtal och aktiviteter som påminner om den döde, starka invändningar mot att rensa bland saker och kläder även när det gått lång tid efter dödsfallet. Det kan vara svårt att acceptera dödens realitet och integrera förlusten. Döden blir inte konkret. På sikt kan det vara svårt att återuppta vardagliga aktiviteter, skapa nya livsmöjligheter eller upprätthålla andra nära relationer vilket påverkar din livskvalitet.

Ibland finns försvårande omständigheter som gör det svårt för sorgen att ha sin naturliga gång. Det kan handla om att dödsfallet var traumatiskt, brist på socialt stöd eller adekvat information, en komplex relation till den som dött eller att du inte har fått möjlighet att säga farväl ordentligt. Kanske fick du inte se den döde eller närvara på begravningen. Ibland städas saker undan allt för snabbt. I en familj är det vanligt att man skyddar varandra och särskilt barnen. Man kanske inte talar om den som har dött fast samtliga i familjen går och tänker på den döde. Då blir det sämre kontakt i familjen vilket blir ytterligare en förlust. Det kan leda till att man känner sig väldigt ensam i sin sorg.

Hjälp kan behövas

Ofta går sorgbearbetning av sig själv men ibland behöver man stöd för att orka bära en färsk sorg eller bearbeta en komplicerad sorg. Hos oss på Emotivum kan du få psykoterapeutiskt stöd och hjälp oavsett hur lång tid det har gått efter din förlust och oavsett var du befinner dig i din sorg.

Om oss

På Emotivum arbetar legitimerade psykologer och/eller psykoterapeuter. I vårt team finns bredd och djup vad gäller kompetens och erfarenhet. Vårt eget åldersspann är mellan 30-70 år och tillsammans har vi erfarenhet av livets alla svårigheter. Från det lilla till det stora. Vi hjälper dig att hitta rätt primärbehandlare för det du vill ha hjälp med utifrån ditt första samtal.

Vi arbetar med

Vi har vana att arbeta med de flesta olika former av psykologiskt lidande, såsom nedstämdhet och depression, ångest och oro, självkänsla, emotionell instabilitet, panikattacker och panikångest, ilska, sorg, sexualitet och sexologiska frågeställningar, relationsproblem, neuropsykiatriska funktionsvariationer, stress och utmattning, trauma, självskadebeteende och ätstörningar.

Vi vet också om att det personliga lidandet, som skiljer sig från var och en, inte alltid stämmer in på någon av dessa kategorier – därför arbetar vi med dina svårigheter just utifrån dig. Detta genom individualterapi, par- och familjeterapi, vår mottagning för sexologi, reflekterande föräldrasamtal, stöd för anhöriga, akut krishantering eller executive coaching beroende på vad du behöver.

Utgångspunkter och vision

När vi lägger ihop de behandlingsformer och terapeutiska metoder som vi behandlare på Emotivum har erfarenhet av, och utbildning inom, så blir listan lång. Vi arbetar integrativt vilket betyder att vi väljer angreppssätt utifrån klientens behov och upplevelser.

Hos oss på Emotivum finns några perspektiv som vi alla har gemensamt i vårt arbete – anknytningen, ett relationellt perspektiv, sexualiteten som perspektiv, common factors som förändringsdrivande i psykoterapi och ett salutogent perspektiv. 

Utöver våra gemensamma perspektiv har vi också landat i kintsugi – den japanska konsten att reparera skadade keramikföremål med guld – som en vision och metafor för det psykologiska läkandet vi önskar våra klienter. Konstformen är förankrad i en östlig filosofi om skönheten i förädling, och vi tror att det kan hjälpa oss att acceptera våra brister och omfamna det skadade. Varje liten skada eller skärva är unik, och istället för att försöka återställa det skadade godset, lyfter kintsugitekniken fram ärren som en del av föremålets själ. Efter reparationen är godset starkare och vackrare än originalet.