När fasaden rämnar – om emotionell instabilitet

Vi har tidigare skrivit om stigmat kring emotionell instabilitet, och hur det kan hindra personer från att söka hjälp. Stigmat kring diagnosen gör att personen ibland döljer sina problem, vilket leder till att det kan uppfattas som att den klarar av mer än vad den faktiskt gör. Man pratar då om att personen har en skenbar kompetens.

Emotionell instabilitet syns inte på utsidan. Många personer med emotionell instabilitet har hög kompetens så länge känslorna inte är så starka. Men eftersom många olika situationer triggar starka känsloreaktioner kan förmågan skifta snabbt. Man kan ha klarat av en situation tidigare, men när man samtidigt har ett starkt känslopåslag blir situationen plötsligt övermäktig. Ibland handlar det om att man fungerar bra till exempel på jobbet, i ett kompisgäng eller på en fest, men att man kraschar efteråt.

Det finns olika former av emotionell instabilitet, där ilskan i olika grad riktas utåt eller inåt. Ett sätt att rikta ilska mot sig själv kan vara att självskada. Omgivningen har ofta svårare att upptäcka inåtvänd ilska, och får svårare att hjälpa. Många personer med emotionell instabilitet har dessutom tidigt lärt sig att dölja vad de känner och hålla uppe en fasad. Då syns det inte i mimik eller kroppsspråk hur de känner, vilket kan leda till att omgivningen missbedömer hur mycket personen klarar.

Vår erfarenhet av att jobba med personer med emotionell instabilitet är att skam ofta är en dominerande känsla - skam över att vara den man är och känna som man gör. När omgivningen ställer krav som personen inte kan leva upp till blir skammen extra tydlig. Det här kan också uppkomma i terapin, när terapeuten tror att personen klarar av mer än vad den gör. Skenbar kompetens är därför något som terapeuter som jobbar med emotionell instabilitet behöver vara uppmärksamma på.

På Emotivum har vi erfarenhet av att behandla personer med emotionell instabilitet och trauma. Boka gärna ett kostnadsfritt matchningssamtal så kan vi berätta om hur vi kan vara hjälpsamma för dig.

Föregående
Föregående

Hur funkar psykiska försvar?

Nästa
Nästa

Stigmat kring emotionell instabilitet