Ätstörningar

Ätstörningar kan komma till uttryck på många olika sätt. Det kan handla om ett mycket restriktivt ätande eller att man hetsäter, att man kompenserar det man ätit med hård träning eller andra kompensatoriska beteenden, samt att man har en stor mental upptagenhet kring kroppsformen, vikten eller ätandet – alltid med inslag av ångest. Ibland syns ätstörningar på utsidan, men oftast inte. 

Ätstörningar i olika former

Det finns idag flera olika ätstörningsdiagnoser, de vanligaste är anorexia nervosa, bulimia nervosa samt hetsätningsstörning. De två första karaktäriseras av ett starkt smalhetsideal och en rädsla för att gå upp i vikt eller bli tjock. Personer med anorexi begränsar sitt matintag och kan ägna sig åt kompensatoriska beteenden såsom att träna hårt. Personer med bulimi växlar mellan att begränsa matintaget och att hamna i episoder av hetsätning följt av kompensatoriska beteenden, exempelvis kräkningar. Hetsätningsstörning skiljer sig på så vis att ätbeteendet inte nödvändigtvis handlar om ett försök att kontrollera kropp eller vikt, utan har istället en känsloreglerande funktion. Trots att hetsätningen reglerar känslorna i stunden mår de allra flesta mycket dåligt utav det. De senaste åren har även begreppet ortorexi aktualiserats, vilket är en beskrivning av en ny form av ätstörning där personer som drabbas strävar efter att äta extremt nyttigt och vara hälsosamma. I sin strävan att äta perfekt mat och träna optimalt blir mönstren tillslut ofta destruktiva och slitsamma för kroppen. Gemensamt för ätstörningar är att de ofta är förenade med en förvrängd kroppsuppfattning, och att man ser sig själv på ett sätt som andra utifrån har svårt att förstå. 

unsplash-image-sX3FUq37Ve8.jpg

Om att söka hjälp

En del kanske känner igen sig i något av ovan nämnda uttryck utan att de för den delen upplever sig ha en ätstörning, och ofta blir symptomen långvariga följeslagare i livet. Allvarlighetsgraden av symptomen på ätstörning kan variera från milda, med endast marginell påverkan, till livshotande. I dagens samhälle är upptagenhet kring utseende och kroppen mycket vanligt eftersom det är svårt att leva upp till de ideal som förmedlas kring hur man ska se ut för att duga. Även om det är mycket vanligt betyder det dock inte att man inte ska söka hjälp om man märker att man påverkas negativt i sin vardag. 

unsplash-image-UZ6RqHK_Nmc.jpg

Vi hjälper dig

Vi på Emotivum hjälper gärna dig som har problem relaterade till kroppsuppfattning, balansen mellan mat och träning, eller ångest förknippad med ätande på olika sätt. Vi kan också arbeta med dig som haft långvariga eller återkommande problem med ätstörningar, och med dig som upplever att tidigare vård riktad mot din ätstörning inte passat dig. Många som tidigare behandlats för ätstörning har fått behandling som endast riktats mot viktuppgång eller ätbeteende, vilket kanske lett till förbättring vad gäller själva ätstörningen, men sällan mot de underliggande problem som orsakade att ätstörningen utvecklades från första början – exempelvis svag självkänsla