Stress och utmattning

Stress, och i förlängningen utmattning, är ett mycket vanligt problem i vårt samhälle. Trots att långvarig stress är skadligt har vi normaliserat det höga livstempo som gör att människor blir sjuka och behöver sjukskrivas – ibland under långa perioder. 

Vad är stress?

Stress är den fysiologiska reaktionen vi drabbas av när vi upplever krav eller hot. Ofta uppstår stress då vi känner att våra resurser att klara av en situation inte räcker till för att möta kraven eller röja hoten. I dessa situationer aktiveras våra stressystem och vi får mer kraft och energi, vilket är positivt eftersom det hjälper oss att hantera utmaningar, men om stressystemen är aktiverade under lägre tid kan kroppen ta skada. Kroppen gör heller ingen skillnad på om stressen kommer från att man flyr från en tiger eller för att man har för mycket att göra på arbetet – det är upplevelsen av huruvida något är hotande eller inte som avgör stressreaktionen. 

Vi människor är födda med våra stressystem, och de finns till för att skydda oss och befrämja vår överlevnad. Vi klarar av att bli stressade, så länge som vi får tid att återhämta oss i efterhand. Om vi inte får tid till återhämtning sliter stressen på kroppen, och kan på sikt leda till olika stressrelaterade sjukdomar, såsom utmattningssyndrom, hjärtinfarkt eller smärttillstånd. 

unsplash-image-N5AT-ByuGOM.jpg

Återkommande utmattning

Eftersom stress och utmattning är ett så vanligt förekommande problem i vårt samhälle, är kunskapen om stresshanteringsstrategier både välspridd och tillgänglig. Trots att vi i teorin ofta är förhållandevis medvetna om hur vi ska skydda oss själva från utmattning, är det många som drabbas gång på gång. Ibland handlar det om yttre omständigheter som skapar utmattningen, såsom en ohållbar arbetssituation, ibland handlar det snarare om inre omständigheter, såsom kraven vi ställer på oss själva eller att man har en prestationsbaserad självkänsla. Svårigheter att skydda sig själv från utmattning, särskilt om det händer upprepade gånger, kan behöva adresseras på en djupare nivå där man utforskar vad det är som gör att just den här personen drabbas. Det kan exempelvis handla om anknytningsmönster, relationssvårigheter, svårigheter med vissa känslor, trauma eller erfarenheter av systematiska negativa upplevelser.

unsplash-image-aelKVrznFGA.jpg

Vi hjälper dig

På Emotivum kan vi hjälpa dig att hantera din stress, oberoende av om du precis börjat se varningssignaler eller om du redan varit sjukskriven under flera perioder. Vi kan både arbeta med stresshantering här och nu, eller hjälpa dig som upprepade gånger har gått i utmattningsfällan trots att varningssignalerna larmat länge. Vi finns även här för dig som har full koll på stresshantering, men som trots detta inte kan skydda dig själv från utmattning eller destruktiv överprestation.