Varför heter det gaslighting?

Begreppet kommer från en engelsk pjäs från 1938, som några år senare blev en uppmärksammad film (Gasljus, 1944). Historien handlar om en man som medvetet går in för att manipulera sin fru till vansinne för att kunna lägga beslag på hennes tillgångar. Mannen gör detta genom exempelvis ständiga förebråelser och nedlåtande hållning samtidigt som han ändrar olika praktiska omständigheter såsom ljusstyrkan i gasbelysningen för att sedan hävda att det är hon som inbillat sig allt.

Gaslighting såsom begreppet används idag syftar på en process där en av individerna i en relation agerar på ett sätt som undergräver och bryter ned partnerns självkänsla så att denne successivt psykiskt försvagas, blir mer och mer osjälvständig och tvivlande till egen förmåga. Ibland när processen gått långt kan partnern till och med bli tvivlande till sitt omdöme och sin verklighetsuppfattning.

Motivet till att gaslighta någon kan förstås handla om medveten manipulation för att vinna ekonomisk och materiel egendom såsom i originalfilmen. Men motiven för gaslighting såsom begreppet vanligtvis används handlar om att utöva makt och kontroll, och att projicera osäkerhet och oönskade egenskaper på sitt offer för att själv framstå som bättre och som den som vet bäst. Gaslighting är ett vanligt inslag i narcissistens förhållningssätt i relationer där denne behöver någon att skylla det dåliga som händer, eller sina egna tillkortakommanden, på.

Upplevelser av gaslighting är vanliga i alla typer av relationer. En sak som ibland kan krångla till det för oss som individer är att vi ofta upprepar våra relationsmönster genom livet och då kan det behövas både stöd och hjälp för att kunna känna sig trygg nog att omfamna sina legitima behov i sina relationer. Här kan du läsa mer om hur gaslighting påverkar känslor och relationer.

Föregående
Föregående

Varför får man borderline/emotionell instabilitet?

Nästa
Nästa

Hur funkar psykiska försvar?