En förändrad eller svag sexlust

Det är vanligt att lusten till intimitet och sex i våra kärleksrelationer varierar, både för oss som individer och i samspelet med våra partners. Minskad eller obefintlig lust är idag en vanlig svårighet som orsakar problem i våra liv då det stämmer dåligt med hur vi förväntar oss att fungera. Men det finns hjälp att få! Boka ett kostnadsfritt matchningssamtal med oss så undersöker vi tillsammans hur vi kan vara ett stöd för dig i din önskan om ett liv med mer tillfredsställande lust – med dig själv eller andra.

Hur lust fungerar

Sexuell lust påverkas precis som andra delar hos individen av det som händer inom kroppen, av tidigare erfarenheter och av det omgivande sammanhanget. När sexuell lust minskar, eller saknas, kan det därför bero på olika orsaker. Det kan handla om fysiska orsaker som exempelvis hormonbrist, biverkningar av medicinering, påverkan av annan sjukdom eller som resultat efter en kirurgisk operation. Det kan också handla om sociala orsaker där minskad lust uppstår i samspel med annat som pågår i livet, såsom relationsproblem, stress eller osäkerhet på arbetet. Psykologiska faktorer som utmattning eller nedstämdhet har därtill stor inverkan på hur individen upplever lust, där en avsaknad av lust till livet i övrigt naturligtvis påverkar benägenheten till att vilja ha sex. Andra psykologiska faktorer kan handla om att man inte haft sex på ett lustdrivet sätt, varken med sig själv eller tillsammans med andra, vilket riskerar att minska lustupplevelsen och motivationen till sex över tid. Det kan också handla om en längre tids bristande, eller på annat sätt upplevd komplicerad lust. Många bär dessutom på kravfyllda föreställningar kring hur de borde fungera med orealistiska förväntningar på hur pass mycket lust de borde uppleva för att vara ”normala”. Tankar om att det är något fel eller konstigt med en för att man inte är som ”alla andra” är vanliga, men är knappast hjälpsamma. Ett sådant förhållningssätt till sig själv och till sex innebär snarare man utgår från någon slags tänkt ”normal” sexuell funktion, där allt som ligger utanför denna tänka normalitet ses som ”onormalt”. Det är därför bra att känna till att förmågan att känna lust och upphetsning samverkar, men att sättet det sker på skiljer sig mellan individer och även inom individen över tid. För individen handlar det därför ofta om att hitta ett förhållningssätt till sin egen kropp och sin sexuella lust som fungerar för en själv.

Alla dessa olika orsaker är möjliga att bättre förstå och arbeta med inom ramen för en psykoterapi eller sexologisk behandling. I en behandling hos oss undersöker vi ofta hur förmåga till upphetsning respektive kontakt med sexuella hämningar kan vara kopplade till exempelvis skam eller rädsla, samt hur detta kan skapa svårigheter i intima kontakter. Andra viktiga samtalsområden kan vara andra samtidiga sexuella svårigheter som exempelvis erektionsproblem, tidig utlösning, torrhet i slemhinnorna, klimakteriebevär eller smärta vid samlag.

Lusten kan variera

Sett ur ett livsperspektiv så varierar lusten bland annat utifrån faktorer som ålder, livssituation och aktuell stressnivå.  Så kan det vara utan att varken individen eller paret upplever det som problematiskt. Man skulle kunna säga att lusten ur detta perspektiv kan anses befinna sig på en flytande skala, där den i vissa perioder kan vara större och i andra mindre. Men vissa som söker hjälp för lustproblematik upplever att lusten genomgående fattas dem i livet. Kanske har man tidigare haft en hög lust och nu upplever att den saknas helt. Andra beskriver hur de kan känna lust i vissa sammanhang men inte andra. Det kan handla om att man kanske har lust då man är med sig själv, men inte med andra människor, eller att man saknar lust just med sin partner. Vissa upplever sig ha tappat lusten helt och hållet, medan andra upplever att lusten till viss del finns kvar men inte i den utsträckning de önskar. När det kommer till lust är det dock viktigt att bevara att det inte finns något rätt eller fel, det viktiga är din upplevelse av huruvida graden och karaktären av lusten i ditt liv är tillfredsställande eller inte. Tillsammans med en terapeut eller sexolog på Emotivum kan du få ventilera dina tankar och få hjälp att hitta vägar framåt till det som fungerar för dig.

Ibland talas det om sex på ett sådant sätt att det kan upplevas som att sexuell praktik, preferenser, lust, med mera, är en helt separat del av livet som inte samspelar med något annat. Kanske har det att göra med att sex ofta upplevs som något mycket personligt och privat, eller rädslor för att uppfattas som annorlunda eller fel. Men sexualiteten uppstår inte i ett vakuum. Kunskapen om detta bidrar till att vi på Emotivum arbetar utifrån synsättet att sexualiteten är en naturlig och integrerad del av livet. Det bidrar till att frågor om sexualitet ofta bereds plats i våra samtal, även om man inledningsvis söker hjälp för något annat. Det gör också att andra frågor än sexuella kan bli viktiga att tala om även om man söker hjälp för ett uttalat sexuellt problem.  Vårt perspektiv är därför att varken orsak till eller lösning på ett sexuellt problem någonsin är exakt samma, varpå vi alltid arbetar individualiserat och med helheten i fokus när klienter söker hjälp hos oss. 

Sexualiteten är en del av livet

Precis som vad gäller andra sexuella problem blir den minskade eller obefintliga lusten ofta både ett individuellt problem och ett parproblem. Så ser det förstås inte ut för alla, men det är inte ovanligt att man kan behöva arbeta med problemet både i individual- och parterapi. Vi på Emotivum är vana att arbeta utifrån båda modellerna när det kommer till lust, och ser ofta att det är hjälpsamt att kunna växla mellan individuella samtal och parsamtal. Ibland har personer som söker hjälp en tydlig bild av hur de vill arbeta, exempelvis genom att inleda behandlingen med individuella samtal och sedan eventuellt bjuda in partnern, medan andra inte alls vet hur de bäst vill adressera sina svårigheter. Om du bokar ett kostnadsfritt matchningssamtal med oss inför att eventuellt påbörja kontakt på mottagningen får du hjälp att diskutera vad som passar dig eller er bäst. 

Parproblem eller en individuell svårighet?

Om oss

På Emotivum finns psykologer och psykoterapeuter och vi arbetar mycket i gränslandet mellan sexologi och relationssvårigheter. I vårt team finns bredd och djup vad gäller kompetens och erfarenhet. Vårt eget åldersspann är mellan 30-70 år och tillsammans har vi erfarenhet av livets alla svårigheter. Från det lilla till det stora. Vi hjälper dig att hitta rätt primärbehandlare för det du vill ha hjälp med utifrån ditt första samtal.