Varje år får cirka 10 000 män i Sverige diagnosen prostatacancer, vilket gör den till den vanligaste cancerformen i vårt land. Med tidig behandling kan dock cancern ofta botas eller bromsas. Samtidigt påverkar behandlingen sexualiteten och därmed den allmänna livskvaliteten på ett sätt som man kanske inte innan behandlingen kunnat föreställa sig. Glädjen över att ha överlevt eller ha cancern under kontroll kan också överskugga andra behov till en början. Med tiden kan dock en längtan efter det som upplevs som förlorat växa sig starkare och en ny kris relaterat det nya liv man lever uppstå. Boka ett kostnadsfritt matchningssamtal med oss så undersöker vi tillsammans om vi kan vara ett stöd för dig i din önskan om ett mer välfungerande samliv och hur du kan förhålla till det som förändrats av prostatacancerbehandlingen. Forskning visar att sexologiska interventioner efter en prostatacancerbehandling förhöjer allmän livskvalitet och upplevd intimitet i parrelationen. Det ger också ökade förutsättningar för ett tillfredsställande samliv.

Sexualitet och intimitet efter prostatacancerbehandling

En förändrad manlig identitet?

Många män berättar att deras känsla för sin egen kropp och för sitt kön förändrats markant efter prostatacancerbehandling. Kroppen fungerar och svarar inte längre som man är van och en saknad efter att fungera som tidigare kan finnas. Ilska, frustration, sorg och skam är vanliga känslor. Det kan kännas svårt att tänka sig att ett samliv åter kan fungera och är du ensamstående kan det kännas svårt att åter våga närma sig sin sexualitet eller intimitet med en annan person. Hur och när ska man berätta om sin prostataoperation? Går det ens att hitta någon att dela sitt liv med? Kan man vara tillsammans utan att erektionen fungerar? Går det att älska en om man inte fungerar som förut? Tankarna kan vara många, svaren kan vara svåra att hitta på egen hand.

Hos en partner kan det handla om att man upplever att man förlorat sin livspartner, kanske med en rädsla för att denne inte längre finner en attraktiv och en längtan efter att åter vara intima, att få vara hud mot hud. Man kanske ser att partnern har det svårt, men vill inte belasta, är kanske rädd att göra den andre ledsen. Det kan också finnas en frustration över att den andre drar sig undan, med en känsla av att känna sig avvisad och oälskad. Det var inte såhär man tänkte sig sitt gemensamma liv innan cancern. Kanske har man svårt att tillsammans sätta ord på detta då man inte vill såra den andre. Med tiden kan dock dysfunktionella mönster i relationen uppstå som gör att man glider ifrån varandra, då det outtalade skapar osynliga hinder i relationen. Att då få hjälp att i parsamtal närma sig varandra kan vara viktigt för att riva ner dessa barriärer och åter skapa en nära, intim relation.

Tankar hos partnern – “är det fel på mig?”

Att åter våga öppna dörren till sin sexualitet utifrån förändrade sexuella förutsättningar är för vissa ett stort steg, medan det för andra är mer självklart. Om du känner igen dig i texten ovan och upplever att du behöver hjälp att glänta på den dörren är du välkommen till oss på Emotivum – boka ett kostnadsfritt matchningssamtal så kan vi tillsammans undersöka vad du behöver för att åter må bra i din sexualitet och ge stöd i att hitta vägar mot ett nytt förhållningssätt i intima relationer.

Om du känner igen dig

Om oss

På Emotivum finns psykologer och psykoterapeuter och vi arbetar mycket i gränslandet mellan sexologi och relationssvårigheter. I vårt team finns bredd och djup vad gäller kompetens och erfarenhet. Vårt eget åldersspann är mellan 30-70 år och tillsammans har vi erfarenhet av livets alla svårigheter. Från det lilla till det stora. Vi hjälper dig att hitta rätt primärbehandlare för det du vill ha hjälp med utifrån ditt första samtal.

Vi arbetar med

Vi har vana att arbeta med de flesta olika former av psykologiskt lidande, såsom nedstämdhet och depression, ångest och oro, självkänsla, emotionell instabilitet, panikattacker och panikångest, ilska, sorg, sexualitet och sexologiska frågeställningar, relationsproblem, neuropsykiatriska funktionsvariationer, stress och utmattning, trauma, självskadebeteende och ätstörningar.

Vi vet också om att det personliga lidandet, som skiljer sig från var och en, inte alltid stämmer in på någon av dessa kategorier – därför arbetar vi med dina svårigheter just utifrån dig. Detta genom individualterapi, par- och familjeterapi, vår mottagning för sexologi, reflekterande föräldrasamtal, stöd för anhöriga, akut krishantering eller executive coaching beroende på vad du behöver.

Utgångspunkter och vision

När vi lägger ihop de behandlingsformer och terapeutiska metoder som vi behandlare på Emotivum har erfarenhet av, och utbildning inom, så blir listan lång. Vi arbetar integrativt vilket betyder att vi väljer angreppssätt utifrån klientens behov och upplevelser.

Hos oss på Emotivum finns några perspektiv som vi alla har gemensamt i vårt arbete – anknytningen, ett relationellt perspektiv, sexualiteten som perspektiv, common factors som förändringsdrivande i psykoterapi och ett salutogent perspektiv. 

Utöver våra gemensamma perspektiv har vi också landat i kintsugi – den japanska konsten att reparera skadade keramikföremål med guld – som en vision och metafor för det psykologiska läkandet vi önskar våra klienter. Konstformen är förankrad i en östlig filosofi om skönheten i förädling, och vi tror att det kan hjälpa oss att acceptera våra brister och omfamna det skadade. Varje liten skada eller skärva är unik, och istället för att försöka återställa det skadade godset, lyfter kintsugitekniken fram ärren som en del av föremålets själ. Efter reparationen är godset starkare och vackrare än originalet.